• Blessurepreventie

 • Screening ter preventie van sportblessures

  Veldvoetbal is de grootste tak van sport in Nederland die de meeste blessures kent.  De grootste kans op blessures vindt plaats vóór de groeispurt. De meeste blessures vinden plaats door overbelasting, wat zou kunnen ontstaan door een verkeerde aansturing in de keten. Dit zou voorkomen kunnen worden door de bewegingsvrijheid van gewrichten te optimaliseren, de motoriek en coördinatie te verbeteren en de juiste spieren te versterken. Het afgelopen seizoen zijn er veel blessures door onze fysiotherapeuten behandeld bij PH en ON. Daarom starten wij met een screening om het risico op sportblessures grondig te verminderen!

 • Voorkom blessures en screen je team!

  In het jaar voor de grootste groeispurt is er de hoogste kans op blessures!

  Doelgroep:
  Voetballers in de leeftijd van 10-15 jaar.

  Inhoud:
  Trainers nemen aan het begin van het nieuwe seizoen (week 2) tijdens de warming-up een simpele basis test af die gescoord wordt op 3 punten. Deze test wordt eventueel herhaald na de winterstop.

  De test bestaat uit 10 walking lunges waarbij via een scoreformulier gescoord wordt op het volgende:

  • voorste knie naar binnen: ja/nee
  • compensatie romp: ja/nee
  • uit balans: ja/nee

   

 • De instructie voor het afnemen van de test en het scoreformulier zijn te downloaden via de volgende link: Voorkom blessures en screen je team!

  Bij 2 of meer “ja” is het advies aan de sporter en ouders om contact op te nemen met de fysiotherapeut bij Praktijk van Iersel. Dit kan bij het sport inloopspreekuur of op de praktijk. Wij zullen kijken of aanvullend onderzoek door een sportfysiotherapeut of kinderfysiotherapeut wenselijk is om het risico op blessures te verminderen. Voorkomen is beter dan genezen niet waar?!

  Indien blijkt dat er een verhoogd risico is op blessures (matig-slechte score op motoriek/ketenfunctie) wordt er een preventie protocol gevolgd op de praktijk. Voor kinderen onder de 18 jaar wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering tot 18 behandeling per jaar per indicatie. Uw eigen risico valt hier niet onder.

  Middels deze screening hopen wij de kans op blessures te verminderen en de kwaliteit en plezier in het voetballen van uw kind te vergroten! 

  U kunt ons contacteren via: 0546-714040 of via e-mail: marina@praktijkvaniersel.nl

  Met vriendelijke groet,

  Collegae Praktijk van Iersel

   

 • Instructie- en scoreformulier