• Prestige Football Academy (PFA) is een commerciële voetbalschool die sinds dit seizoen onder de verenigingsvlag van Achilles Enschede haar competitiewedstrijden speelt. De PFA voldoet niet aan de voorwaarden van de KNVB om zelfstandig als ‘vereniging’ in de competitie uit te komen. Ze zijn namelijk een commercieel bedrijf. Achilles Enschede heeft (nagenoeg) geen eigen jeugd en die twee hebben elkaar zodoende gevonden.

  Niks mis mee denkt u, maar daar denken Oranje Nassau en de meeste amateurclubs in de regio anders over. Deze verenigingen hebben vorig jaar een convenant ondertekend waarin zij hun zorg over deze situatie aan het papier en de KNVB hebben toevertrouwd. 

  De bezwaren en zorgpunten bestaan in hoofdlijnen uit:

  1)     PFA ronselt kinderen
  De PFA benadert de beste spelers actief bij de echte amateurverenigingen in de regio. Alleen wanneer je gevraagd wordt door de PFA kun je lid worden bij Achilles Enschede (€ 20 contributie voor Achilles Enschede per maand en € 70 bijdrage aan de PFA per maand). Zelf je kind aanmelden is geen optie.

  In het afgelopen jaar zijn een tiental spelers van ON gevraagd om voor de PFA competitiewedstrijden bij Achilles te gaan spelen. Gelukkig hebben ‘slechts’ drie spelers de overstap gemaakt, maar het ronselen vinden wij ronduit verwerpelijk.

  Zowel op voetbalniveau als op inkomen, vindt er dus selectie plaats aan de poort. Vroeger heette dat klassenscheiding.

  2)     Onnodig veel druk
  Doorgaans bepalen niet de kinderen, maar vaders en moeders de aanmelding bij een voetbalschool. Domweg omdat steeds meer ouders geloven dat hun kind een veelbelovende profcarrière voor zich heeft. Als het kind echt zo getalenteerd is, valt hij/zij vanzelf op en komt bijvoorbeeld de HER-FCT-academie in beeld (zonder die hoge eigen bijdrage). En zelfs dan is er slechts een heel klein percentage dat uiteindelijk een profcontract aangeboden krijgt.

  3)     Afbreuk aan het sociale karakter van het amateurvoetbal
  Voetbalverengingen zijn er voor iedereen en maken geen selectie aan de poort. Dat is fijn want je leert er op je eigen niveau voetballen, gaat om met mensen uit verschillende culturen en bouwt er vriendenschappen voor het leven op.

  Rol KNVB
  De Twentse verengingen zijn gezamenlijk opgetrokken met Henk Bolhaar (vertegenwoordigt onze regio bij de ledenraad van de KNVB) en hebben bezwaar aangetekend bij de KNVB tegen de constructie die Achilles Enschede met de PFA is aangegaan. Helaas is de KNVB volgens eigen zeggen (nog) gebonden aan hun eigen reglementen.

  In de laatste column van Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal KNVB) geeft hij aan dat de KNVB weliswaar bovengenoemde nadelen onderschrijft maar tegelijkertijd geen aanleiding ziet om schijnconstructies van commerciële voetbalscholen met amateurverenigingen te dwarsbomen.

  In de praktijk staat de KNVB toe dat de jeugd van Achilles Enschede in afwijkende PFA-tenues speelt (moeten de andere verenigingen eens proberen). Bezwaarlijker is echter dat een extreem versterkte promotie-/degradatieregeling in de A-categorieën ervoor zorgt dat de teams van de PFA binnen één seizoen twee keer kunnen promoveren naar de door hen zo gewenste landelijke divisies. Dit ten koste van de amateurverenigingen die veelal hun meest talentvolle spelers zijn kwijtgeraakt aan de PFA.

  Boete en uitsluiting
  Het niet aantreden tegen Achilles Enschede komt op straffen te staan, zoals boetes en zelfs dreiging met uitsluiting voor bepaalde onderdelen zoals AVC Heracles (Almelo) en ASV’57 (Aadorp) afgelopen september ondervonden.

  ON JO17-1 – Achilles Enschede JO17-1
  Aanstaande zaterdag speelt ON JO17-1 in de divisie een thuiswedstrijd tegen Achilles Enschede JO17-1. Deze wedstrijd moet gespeeld worden (anders krijgt ON straf), maar dat gebeurt wel onder protest. Daar gaat zaterdag niemand wat van merken, omdat we de spelers van beide teams niet lastig willen vallen met de zaken waar zij geen invloed op hebben. Laat de jongens gewoon lekker ballen, is onze visie.

  Maar om te eindigen zoals begonnen: 

  Wat recht is recht en wat krom is krom.